Disable Preloader

DÜSOİŞ Genel Başkanı Barış Ay, borcunu ödeyemeyen esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığına dikkat çekti. Ay, esnafın yakında Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışacağını söyledi

Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası (DÜSOİŞ) Genel Başkanı Barış Ay, esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığına dikkat çekerek, “Ülkemizin 81 ilinde 280 bin düğün salonu ve 186 bin organizasyoncu var. Her gün mağduriyet telefonları geliyor. Kiralar ödenemiyor, Bağ-Kur ödenemiyor, elektrik, su, doğalgaz, telefon faturaları ödeyemiyor. Esnaf evine götürecek yiyecek, erzak alamıyor. 23 bin etrafımız icraya düştü. Mecburiyetten verilen taahhütler ve ardından gelecek yaptırımları düşünmek bile istemiyor. Çekilen kredilerin günü geldi. Esnaf bu kredileri nasıl ödeyeceğini ise çok büyük bir belirsizlik olarak kara kara düşünüyor. 2020 yılında toplam 55 gün çalışan, diğer zamanlar çalışamayan, 16 Mart, 1 Temmuz ve 4 Eylül’den bugüne meslektaşlarımız halk sağlığı için anayasal hakları olan çalışma hürriyetlerini dahi kullanamamaktadır. Türkiye genelinde 5 esnafımız intihara kalkıştı. Biraz daha bu şekilde giderse esnaf Cumhuriyet Meydanı’nda sokağa çıkacak, eylem yapacak. Ben engelliyorum” diye konuştu.

 

‘Sesimizi duyun’

‘Bizler devletimizden yok olmamak için, ailelerimize ve sevdiklerimize bakabilmek için gerekli bütün önlem ve tedbirlerin alınmasını istiyoruz’ diyen Barış Ay, “Düğün saloncuları kurallara uyuyor. Kamera görüntülerimiz var. Sokak düğünleri kuralsız ve denetimsiz yapılırken, bizler salonlarımızda tüm kurallara uyuyoruz. Saygın bir meslek yapıyoruz. Mart ayından bu yana çalışamayan ve bu yüzden hanesine borç yazılan bizler Bağ-Kur primlerinin silinmesini istiyoruz. 16 Mart tarihinde genelge ile kapatılıp, 1 Temmuz’da kural ve şartlarla açılan, 4 Eylül’de tekrar kısıtlamalar ve yasaklar getirildiği için iş yapamayan bizler devletimiz tarafından kiralarımızın ödenmesini istiyoruz. Yılın 6 ay sezonu olan işletmelerimiz için bizler de çalışanlarımız gibi kısa çalışma ödeneği kapsamına alınarak yaşam ücreti almak istiyoruz. Pandemi dolayısıyla devletten 1 yıl ödemesiz kredi talep ediyoruz. Halkın sağlığı ve geleceği için 7 aydır büyük bedel ödeyen ve başka bir örneği olmayacak şekilde fedakarlık yapan bu eli öpülesi meslektaşlarımızın sesinin artık duyulmasını ve iflas etmeden derhal kanayan yaralarına merhem olunmasını talep ediyoruz” dedi.

 

 

Esra ALTUNKES

https://www.akdenizmanset.com.tr/eylem-sinyali/174275/

Paylaş: