- NİKAH VE DÜĞÜNLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
COVID-19, damlacık ve temas yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Nikah ve düğünler
kalabalık etkinlikler olması nedeni ile önlem alınmadığı takdirde COVID-19
bulaşması açısından risklidir. COVID-19’a yönelik önlemleri içeren bilgilendirici
afişler/panolar (salon kapasitesi, sosyal mesafe, maske, el hijyeni bilgileri) girişlere
asılmalıdır. COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için aşağıdaki önlemlere
uyulmalıdır.
58.1. Genel Önlemler
» Nikahlar, düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça
açık havada yapılmalı ve süre mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.
» Nikah ve düğün salonlarının işletmecileri, sosyal mesafe önlemlerini
almakla yükümlüdür. Genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin
sosyal mesafe planı hazırlanmalı, tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe
planına göre belirlenmeli, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul
edilmeli ve kapasite bilgisi tesisin girişinde görülebilir bir yere asılmalıdır.
Ayrıca, tesis giriş holünde veya dış cephesinde ve misafir ile personelin
kolayca görebileceği genel kullanım alanlarında, tesiste uygulanan ve
uyulması gereken COVID-19 tedbirleri ve kurallarının yer aldığı panolar
düzenlenmelidir.
» Tesisin sıra oluşabilecek tüm alanlarında (giriş, lavabo önleri vb.) en az 1
metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılmalıdır.
» Nikah ve düğün salonlarının girişlerinde ve içerisinde uygun yerlere kurallar,
sosyal mesafe, maske kullanımı ve el temizliğiyle ilgili afişler asılmalıdır.
» Nikah ve düğün salonlarına maske takılarak girilmeli, tören ve kutlamalar
sürecinde de takılması (gelin, damat, nikah memuru ve şahitler dahil olmak
üzere) sürdürülmelidir.
» Bu alanlarda önlemlere uyumun kontrolü ile ilgili bir personel
görevlendirilmeli, bu personel sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda
gerekli uyarıları yapmalıdır.
» Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırması doğal
hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, kapı ve pencereler
açık bırakılarak doğal havalandırma sağlanmalı ve havalandırma
sistemlerinin kullanımı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığının İklimlendirme
Rehberinde belirtilen kurallara uyulmalıdır.
292 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
» Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal
havalandırması olan (pencereli) odalar tercih edilmelidir.
» Nikah ve düğün salonlarında 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde
personel ve davetli planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı
buna göre düzenlenmelidir.
» Asansörlerin kullanımı sınırlandırılmalıdır. Kapasitesinin üçte biri sayıda
kişinin binmesine izin verilmeli ve bu sayı asansör girişinde belirtilmelidir.
Asansör içerisinde sosyal mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması
gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer
işaretleriyle belirlenmelidir.
» Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan / gelişen,
COVID-19 tanısı alan veya temaslısı çalışanlar ve misafirler tıbbi maske
takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna
yönlendirilmelidir.
» Nikah ve düğün salonlarına gelen ziyaretçi ve çalışanların ateşi ölçülmelidir.
Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateşi 38
0C’dan yüksek olanlar içeri alınmamalıdır.
» Düğünde yiyecek içecek ikramı olması durumunda Sağlık Bakanlığı
tarafından hazırlanan “COVID-19 kapsamında Restoran, Lokanta,
Kafe Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan
İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler” dikkate alınmalıdır.
» Düğün davetiyelerinde;
» COVID-19 nedeni ile bütün misafirlerin maskeleri ile gelmeleri ve nikah/
düğün boyunca maske kullanmaları,
» Düğün/nikah salonu girişlerinde ateş ölçümü yapılacağı ve ateşi
38 deceden yüksek olanlar ile semptom gösterenlerin salona
alınamayacağı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği,
» Düğün/nikah süresince ve giriş çıkışlarda sosyal mesafe kurallarına
uyulması gerektiği,
konularında bilgi ve uyarı yazıları bulunmalıdır.
» Nikah ve düğün salonlarında bulunan büfelerde maske kullanımı, hijyen
ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmalı, buralarda tek
kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmalıdır. Bu hizmetlerin
sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID-19
COVID-19 | SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ 293
Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemler”e
uyulmalıdır.
» Davetlilerden herhangi bir ödeme yapmaları gerekli olduğunda tercihen
temassız olmak üzere nakit olmayan ödeme yapmaları istenmelidir.
» Vale hizmeti veriliyorsa, vale maske kullanmalı ve araçlara maskesiz
binmemelidir. Valeler eldiven kullanmamalıdır, her araç teslim alma ve
teslim etme hizmetinden önce ve sonra eller alkol bazlı el antiseptiği ile
temizlenmelidir.
» Nikah ve düğün salonlarında salgın döneminde kapalı alanlarda bulunan
çocuk oyun alanları kapalı olmalı, açık alanlardaki çocuk oyun alanlarındaki
sık dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
Ulaşılabilir alanlarda el antiseptiği bulundurulmalıdır. COVID-19 bulaşma
riskini artıracağı için 1 metreden yakın temas gerektiren aktiviteler
yapılmamalıdır.
» Davetlileri salona taşıyacak servislerde Sağlık Bakanlığı tarafından
yayımlanan “COVID-19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili
Alınması Gereken Önlemler”e uyulmalıdır.
58.2. Nikah ve Düğün Salonlarında Görevli Personele Yönelik Önlemler
» Personelin COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda
bilgilenmesi sağlanmalıdır.
» Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan / gelişen
çalışanlar tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek
üzere sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.
» Personelin tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya
da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el
antiseptiği kullanılmalıdır.
» Personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanmalıdır.
» El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla
yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği
kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal
sabun yeterlidir.
» Personel, dinlenme alanlarında en az 1 metrelik sosyal mesafeyi korumalı ve
maske takmayı sürdürmelidir. Yemek yerken ya da su/çay/kahve içilirken,
maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanda aynı anda birden fazla
294 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
kişinin olmaması sağlanmalıdır.
» Güvenlikten sorumlu personel tarafından üst araması yapılacaksa 1
metreden yakın temas olasılığı vardır. Tıbbi maskeye ek olarak gözlük/yüz
koruyucu kullanılmalıdır. Bu ekipmanlar kişiye özeldir. Vücut salgılarıyla
gözle görülür bir kirlenme olasılığı yoksa eldiven kullanılmamalıdır. El
hijyeni sağlanmalıdır.
» Eğer nikahta bulunan bir personel nikah sonrası COVID-19 tanısı alırsa bu
durum tüm personele bildirilmelidir. Temaslılar il/ilçe sağlık müdürlükleri
tarafından Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan COVID-19 Rehberine göre
yönetilmelidir.
58.3. Nikah Salonlarında Süreç Yönetimi ve Davetlilere Yönelik Alınması
Gereken Önlemler
» Nikah salonu girişinde COVID-19 önlemleri ile ilgili bilgilendirme afişleri (el
yıkama, maske kullanımı, sosyal mesafe ve toplantı salonunda uyulması
gereken kurallar) asılmalıdır.
» Nikah salonunun girişinde ve içinde el antiseptiği bulunmalı, kişiler nikah
salonuna girerken ve çıkarken el antiseptiği kullanmalıdır.
» Nikaha katılacak kişiler nikah töreni boyunca mutlaka maskelerini uygun
şekilde takmalıdır.
» Nikah salonunun girişinde sosyal mesafenin korunmasına yönelik olarak
yer işaretlemeleri yapılmalı; davetlilerin kendileri ve çalışanlar arasındaki
sosyal mesafe (en az 1 metre) korunmalıdır.
» Nikah salonuna gelen ziyaretçi ve çalışanların ateşi ölçülmelidir. Ateş ölçen
personel tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateşi 38
0C’dan yüksek olanlar içeri alınmamalıdır.
» Nikah salonun girişindeki karşılama töreninde tokalaşma ya da kucaklama/
sarılma yapılmamalı, sosyal mesafe korunmalıdır.
» Nikah salonunda görevli personel dahil 4 metrekareye 1 kişi düşecek
şekilde planlama yapılmalıdır.
» Nikah salonunda oturma düzeni her yöne en az 1 metre sosyal mesafe
olacak şekilde sağlanmalıdır.
» Nikah sonrasında uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da
kucaklama/sarılma yapılmamalı, sosyal mesafe korunmalıdır.
» Yakın teması önlemek amacıyla takılar sandık ya da benzeri bir toplama
COVID-19 | SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ 295
kutusuna bırakılmalıdır.
» Toplu fotoğraf çekimleri yapılmamalıdır, fotoğraf çekimleri sosyal mesafe
kuralına uyarak çekilmelidir.
» Nikah şekeri davetlilerle sosyal mesafe korunarak dağıtılmalıdır. Dağıtan
kişide maskeye ek olarak yüz koruyucu/ gözlük bulunmalıdır.
» Nikaha davetli tüm katılımcıların adları ve iletişim bilgileri en az 14 gün
saklanmalıdır. Bir veya daha fazla davetli toplantıdan sonraki 14 gün
içinde COVID-19 tanısı aldığında bu uygulama il/ilçe sağlık müdürlüğü
yetkililerinin temaslıları izlemelerine yardımcı olacaktır.
58.4. Düğün Salonlarında Süreç Yönetimi ve Davetlilere Yönelik Alınması
Gereken Önlemler
» Düğün salonu girişinde COVID-19 önlemleri ile ilgili bilgilendirme afişleri
(el yıkama, maske kullanımı, sosyal mesafe ve toplantı salonunda uyulması
gereken kurallar) asılmalıdır.
» Düğün salonunun girişinde, içinde el antiseptiği bulunmalı, kişiler nikah
salonuna girerken ve çıkarken el antiseptiği kullanmalıdır.
» Düğüne katılacak kişiler nikah töreni boyunca mutlaka maskelerini uygun
şekilde takmalıdır.
» Düğün salonunun girişinde sosyal mesafenin korunmasına yönelik olarak
yer işaretlemeleri yapılmalı; davetlilerin kendileri ve çalışanlar arasındaki
sosyal mesafe (en az 1 metre) korunmalıdır.
» Düğün salonuna gelen ziyaretçi ve çalışanların ateşi ölçülmelidir. Ateş
ölçen personel tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateşi
38 0C’dan yüksek olanlar içeri alınmamalıdır.
» Düğün salonun girişindeki karşılama töreninde tokalaşma ya da kucaklama/
sarılma yapılmamalı, sosyal mesafe korunmalıdır.
» Düğün salonunda görevli personel dahil 4 metrekareye 1 kişi düşecek
şekilde planlama yapılmalıdır.
» Yakın teması önlemek amacıyla takılar sandık ya da benzeri bir toplama
kutusuna bırakılmalıdır.
» Toplu fotoğraf çekimleri yapılmamalıdır, fotoğraf çekimleri sosyal mesafe
kuralına uyarak çekilmelidir.
» Düğün sırasında sosyal mesafenin korunamayacağı oyun, dans, halay ya da
296 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
gösteri yapılmamalıdır.
» Düğün sonrasında uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da
kucaklama/sarılma yapılmamalı, sosyal mesafe korunmalıdır.
» Nikah şekeri davetlilerle sosyal mesafe korunarak dağıtılmalıdır. Dağıtan
kişide maskeye ek olarak yüz koruyucu/gözlük bulunmalıdır.
» Düğüne davetli tüm katılımcıların adları ve iletişim bilgileri en az 14 gün
saklanmalıdır. Bir veya daha fazla davetli toplantıdan sonraki 14 gün içinde
COVID-19 belirtileri gösterdiğinde bu uygulama il/ilçe sağlık müdürlüğü
yetkililerinin temaslıları izlemelerine yardımcı olacaktır.
58.5. Ortam Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırması
» Nikah ve düğün salonlarının temizliği günlük olarak genel temizliğine uygun
olarak yapılmalı ve salonlar düzenli şekilde havalandırılmalıdır.
» Salonlarının temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları,
kolların dayanıldığı yerler, masalar, sandalye kolçakları) temizliğine dikkat
edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon
için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır
suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri
yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması
önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış
çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.
» Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer
cihaz yüzeyleri %70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
» Yüzeylerin dezenfeksiyonu için; virüslere etkinliği gösterilmiş etken
maddeleri içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ‘Biyosidal Ürün
Ruhsatı’ bulunan yüzey dezenfektanları da kullanılabilir.
» Temizlik yapan personel tıbbi maske ve eldiven kullanmalıdır.
» Temizlik sonrasında personelin maske ve eldivenlerini çıkarıp pedallı,
kapaklı çöp kutusuna atması, yıkanabilir bez maske kullandıysa yenisiyle
değiştirmesi ve ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkaması,
sabun ve suyun olmadığı durumlarda el antiseptiği kullanması sağlanmalıdır.
» Tuvaletlerin giriş kapıları mümkünse otomatik kapı sistemi olarak
düzenlenmeli, düzenlenememesi halinde giriş kapılarının kollarının sık sık
dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
» Tuvaletlere el yıkama ve maske kullanımı ile ilgili afişler asılmalıdır.
COVID-19 | SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ 297
» Tuvaletlere tek kullanımlık kâğıt havlu ve tuvalet kağıdı konulmalıdır. Hava
ile el kurutma cihazları çalıştırılmamalıdır.
» Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır.
Antiseptik içeren sabuna gerek yoktur.
» Tuvaletlerde bataryalar ve sabunluklar mümkünse fotoselli olmalıdır.
» Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırması doğal
hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, kapı ve pencereler
açık bırakılarak doğal havalandırma sağlanmalı ve havalandırma
sistemlerinin kullanımı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığının İklimlendirme
Rehberinde belirtilen kurallara uyulmalıdır.
ALINTI : COVID-19_SALGIN_YONETIMI_VE_CALISMA_REHBERI